Επικαιρότητα

ΣΤΟ ΤΕΛΜΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΟΙΑ.”ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ”

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μπενιτσών λειτούργησε το πρωί της Κυριακής 28 Φεβρουαρίου 2021, Κυριακή του ασώτου υιού,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Σε προσφώνησή του προς τους πιστούς που συμμετείχαν στην λειτουργία ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι η παραβολή του ασώτου υιού μαρτυρεί την τραγικότητα του ανθρώπου που ξεχνά τον Θεό και τον μάχεται, εξαιτίας της αμαρτίας που εγκαθίσταται στην ψυχή του ανθρώπου, με αποτέλεσμα να χρειάζεται μεγάλη αφύπνιση και πολύς κόπος ώστε να έρθει η μετάνοια.

Ο άσωτος υιός προσπάθησε, όπως λέει ένας από τους ύμνους της εορτής, να χορτάσει με το σιτάρι της αμαρτίας. Όμως ο άνεμος σκόρπισε αυτόν τον καρπό, διότι τελικά δεν ήταν σιτάρι, αλλά άχυρο, μακριά από τον Πατέρα. Ο Θεός όμως είναι αγάπη και μας δέχεται, ακόμη και αν φεύγουμε από κοντά Του.

Σήμερα βλέπουμε το τέλμα της κοινωνίας. Πού βαδίζει άραγε η ανθρωπότητα; Γνωρίζαμε διαφορετικά την πατρίδα μας. Την γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό μας. Σήμερα ζούμε μία απο-ιεροποίηση, καθώς το πνεύμα της παγκοσμιοποίησης μας ρίχνει σε αυτό το τέλμα, χωρίς αξίες γλώσσας, πατρίδας, πίστης, οικογένειας. Ιδίως η οικογένεια πάσχει από την κρίση στον ρόλο των γονέων, οι οποίοι δεν ζητούν την ευλογία του Θεού στην ζωή τους και δεν αφοσιώνονται στα παιδιά τους, αλλά ούτε και ζητούν την ενότητα στην σχέση τους. Το παράδειγμα του ασώτου ας μας διδάξει.

Στην παραβολή όμως υπάρχουν και οι επικριτικοί της μετάνοιας, που απεικονίζονται στο πρόσωπο του μεγάλου αδελφού. Εκεί, πολλές φορές, οι χριστιανοί αποτυγχάνουμε και ταυτιζόμαστε με αυτό το πρόσωπο, χάνοντας την αγάπη του Θεού, στην οποία καλούμαστε να επιστρέψουμε.

Ας προχωρήσουμε λοιπόν εν μετανοία, ιδίως κατ’  αυτήν την ευλογημένη περίοδο του Τριωδίου.

Ομάδα Web | Λέοντες Ορθοδοξίας

Η ομάδα Web του ιστότοπου Λέοντες Ορθοδοξίας ανήκει στην Onesmart Promotion | Branding & Marketing Agency

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Back to top button