Επικαιρότητα

ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ, ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΘΗ

ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ, ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΘΗ

Στον Ιερό Ναό Παναγίας των Ξένων στην Κέρκυρα λειτούργησε το πρωί της Κυριακής 28 Μαρτίου 2021, Β’ Νηστειών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Σε προσφώνησή του προς τους πιστούς ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι ο εορταζόμενος την Β’ Κυριακή των Νηστειών άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς κατέδειξε την σημασία της βίωσης του Χριστού στην ορθόδοξη ζωή και παράδοση. Ήταν ο πρωταγωνιστής στην επίλυση της θεολογικής διαμάχης ανάμεσα στην Ορθοδοξία και την Δύση, με αφορμή την αμφισβήτηση που ο φιλόσοφος Βαρλαάμ ο Καλαβρός έκανε έναντι της κοινωνίας ανθρώπου και Θεού, καθώς υποστήριζε ότι ο Θεός γίνεται γνωστός διά της λογικής και του συναισθήματος, αλλά δεν κοινωνείται από τον άνθρωπο. Ο άγιος Γρηγόριος τόνισε ότι ο άνθρωπος μετέχει των θείων ενεργειών, μετέχει του Θεού, ζει τον Χριστό ως άκτιστον φως και γι’ αυτό και θεώνεται.

Με αφορμή και την ευαγγελική περικοπή της ιάσεως του παραλυτικού της Καπερναούμ ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι οι τέσσερις άνθρωποι που κατέβασαν τον παραλυτικό στον Χριστό, για να θεραπευθεί, είναι τύποι της δικής μας πνευματικής κατάστασης, κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά: είναι η «οικεία κατάγνωσις», δηλαδή η συναίσθηση της αμαρτωλότητας, είναι η «προημαρτημένων εξαγόρευσις», δηλαδή η εξομολόγηση των αμαρτημάτων μας είναι «εις το εξής προς αποχήν των κακών υπόσχεσις», η υπόσχεση ότι ξεκινάμε μία καινούργια ζωή κατά Θεόν, και τέλος « η προς Θεόν δέησις», δηλαδή η προσευχή.

Η αποστέγαση της σκεπής που έκαναν οι τέσσερις άνθρωποι δείχνει το λογιστικό μέρος της ψυχής το οποίο είναι φορτωμένο από τα υλικά, τα γήινα, τα πάθη που χωρίζουν την ψυχή από τον Χριστό. Γι’  αυτό και η πνευματική μας ζωή συνίσταται στην κάθαρση του λογιστικού της ψυχής από την κακότητα, από το σαρκικό φρόνημα, την κάθαρση από την αμαρτία ώστε τα πάντα να γίνουν Χριστός.

Ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε στους πιστούς να είναι η συνέχεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστή ευκαιρία νήψεως και πνευματικού αγώνα.

Το απόγευμα της Κυριακής τελέστηκε στον Άγιο Σπυρίδωνα ο Κατανυκτικός Εσπερινός, στο πέρας του οποίου ο κ Νεκτάριος συνέχισε τις εσπερινές του ομιλίες, με αναφορά στην Α’ προς Κορινθίους επιστολή του αποστόλου Παύλου.

Ομάδα Web | Λέοντες Ορθοδοξίας

Η ομάδα Web του ιστότοπου Λέοντες Ορθοδοξίας ανήκει στην Onesmart Promotion | Branding & Marketing Agency

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Back to top button